12 coses útils que poden fer els adolescents confinats

Després de cinc anys treballant amb adolescents enguany volia deixar el tema per qüestions de distància generacional però crec que és un bon moment per tornar a reprendre el tema. No els feu tontos. Saben fer moltes coses. Com en totes les generacions n'hi ha de més espabilats, madurs o curiosos i dels altres. La qüestió és que, com a adults, tenim l'obligació de generar-los oportunitats, d'obrir portes i finestres i que eixquen a camp obert, que s'arrisquen, que s'equivoquen però que s'atrevixquen a fer coses que nosaltres no entenem. Internet ho canvia tot i especialment les relacions intergeneracionals. Ara el fill del moliner sap més de molins que el moliner.

Les situacions extraordinàries tenen un aspecte molt positiu: requerixen actuacions extraordinàries. Els adolescents en la situació actual tenen un avantatge respecte als adults: dominen el funcionament del món virtual. És el moment doncs de que prenguen una certa iniciativa generacional. Saben fer moltes coses, voldran o no voldran fer-les, però en saben.

Vos deixe un llistat de coses que tècnicament saben fer la major part dels adolescents i que partixen d'una idea bàsica: tot el món ha d'aportar. No es poden amagar a les seues habitacions i au. Han d'aportar en la seua mesura i amb la seua edat. Algunes de les propostes requerixen alguna coordinació. El professorat tindrà un paper central en els pròxims dies i els centres juvenils de cada poble estan desitjant poder coordinar alguna cosa així (bé, segur que no tots pero alguns). En tot cas i com va dient per Twitter: si necessiteu ajuda per a implementar-les ací estic. Estan organitzades en onades (segmentació temporal de 24-72 hores) per a poder integrar una o totes.


Estes són les 12 propostes:


 1. #echodemenos #trobeafalta.  Els participants han de pujar una foto del seu mòbil d'abans de la pandèmia i explicar que és el que més troben a faltar. Amb esta campanya els adults i els menors entendràn com d'important és la realitat presencial  (persones + carrer) i que la pantalla individual del mòbil no ha substituit les relacions interpersonals de cap manera. De fet els estudis confirmen que el mòbil ha substituit la tele i poca cosa més. Els adolescents volen estar amb els seus amics tots el temps. Aprendre a equilibrar la pantalla amb la el món físic és un tasca educativa dels adults. No requerix coordinació però amb coordinació es podria fer un recull magnífic. 
 2. #cuandonosvolvamosaver #quanenstornemavore. Les persones participants en el hashtag haurien de fer un relat de futur amb mínim de 700 paraules on facen una narració d'una història que passarà en el futur. La finalitat és focalitzar en el futur (final de pandèmia) i visualitzar un objectiu. A més detetectarem de nou com els adolescents tenen els mateixos valors d'exaltació emocional i vida presencial de sempre. 
 3. #revolucióeducativa. Debat a Google Classroom. Requerix una certa coordinació per a fer un recull de perspectiva. Les persones participants han d'indicar en tres línies quina assignatura introduirien a partir d'ara en el sistema educatiu perquè han canviat la seua percepció del món. La idea és insistir en la creació d'un abans i un després i situar la quarantena com un espai de pensament i reflexió que vaja més enllà de l'oci o l'odi a l'avorriment. 
 4. #tornarem #volveremos. Debat a Google Classroom. Indicar una activitat d'oci col·lectiu no relacionat amb l'alochol que voldrien organitzar per a la Festa de Final de Pandèmia. Amb aquesta activitat els adults podrem identificar les passions (l'adolescència és passió) dels adolescents d'ara. També detectarem creativitat. Minoritària però molt creativa com sempre. Totes les activitats creatives són minoritàries i ara són menys minoritàrires que mai gràcies a Internet. 
 5. #mipantalla #lameuapantalla.  Les persones participants haurien de pujar històries d'Instagram fent recomanacions de sèries, canals, perfils o videojocs. La idea és reflexionar sobre el consum asincrònic de pantalla individual i com ens afecta. 
 6. #mirades. Instagram. Concurs de poesía o relat poètic a partir d'una foto. Es tracta d'un concurs de relats i poesia. Pugem una foto d'una mirada d'una persona concreta (una persona mira cap a fora de l'enquadre) i convidem a les persones participants a imaginar què està mirant explicant-lo d'una manera literària. Redactat com a comentari dins del mur de la foto.  
 7. Diari de la quarantena. Ens trobem en el millor moment per a fer exercicis d'introspecció individual i col·lectiva. Fer un diari obliga a pensar per escrit i això és una gimnàstica ortogràfica i d'higiene mental de primer ordre. Es pot fer en format Youtuber o per escrit. 
 8. Concurs de mems. Les persones participants pugen els seus mems. Al final del dia es comprova quin mem té més likes. Eixe mem és el guanyador. La idea és oferir endorfines socials a la resta de persona. L'humor i la rialla són fonamentals per a mantindre l'ansietat d'estar tancats a casa. 
 9. Concurso de fotografía. Els adolescents saben que poden fer fotos però no han entés encara el valor de les imatges. Les persones participants han de trobar una foto que siga metafòrica de la situació. Per exemple una persona mirant per la finestra, o persones aplaudint al balcons. Tots estem rebent imatges que ens colpegen emocionalment de manera espontània. Programar este tipus d'activitats poden ajudar a millorar l'estat d'ànim. La idea central és que el móbil no és només una pantalla tonta sinó que porta moltes coses dins. El poder d'una imate continua sent molt superior al de mil paraules i és important que comencen a mirar el seu mòbil com un instrument creatiu. 
 10. Periodisme i comunicació. Aprendre les primeres nocions de periodisme en un moment tan extraordinari com aquest és una oportunitat que no es pot deixar passar. Les activitats podrien ser: 
  1. #ytuquepiensas? #ituqueenpenses?. Debat en Google Classroom sobre el comportament dels mitjans de comunicació, dels influencers i de la gent anònima en les xarxes socials. 
  2. Tertulia de radio. és possible fer-la amb diverses ferramentes de videoconferència i alguna app de captura de pantalla amb so. 
 11. #joestudieacasa. És poc freqüent que els adolescents usen les xarxes per alguna cosa que no siga postureig de felicitat i sociabilitat. És el moment de pegar-li la volta a eixa idea i fer-los entendre que han de mostrar també la seua cara responsable. Les persones participants en esta onada haurien de pujar stories explicant quina assignatura estan estudiant, per què l'estan estudiant i quina part sembla interessant. 
 12. #yoaporto #joaporte. Cada persona sap fer alguna cosa bé, siga música, teatre, gaming, tutorials o esport. Des de eixa passió nostra cadascú por fer arribar un missatge positiu a la resta de la societat. Les persones participants en esta onada haurien d'enviar impactes a xarxes socials amb la seua passió contada amb passió. Si saps cantar canta, si saps ballar balla, si saps fer tocs amb el baló fes-los, si toques un instrument toca... 
La idea és intentar que la generació d'adolescents actuals madure durant la quarantena per a integrar-se en un nou món que haurà canviat completament quan tornen al carrer. Revisar les rutines digitals, revisar l'assumpció de responsabilitats, revisar el concepte de por, revisar la pròpia concepció de l'amistat i de la llibertat. Tot això ho podem pensar i la colaboració professorat-families serà determinant. Ningú espera un comportament massiu virtuós. Si no passa entre la gent adulta tampoc passarà entre els adolescents però el que està clar és que en esta situació ells saben més que nosaltres. Deixem-los pas. Que brillen aquells que vulguen brillar. 

Entrades populars d'aquest blog

La derrota ideològica del valencianisme polític

Los niños cebra: cuando la inteligencia se convierte en un problema

La prepolítica