10 regles bàsiques d'higiene digital per a passar la quarantena

Estem atrapats a casa i poca cosa es pot fer sense pantalles. Això ja passava però ara és més evident. Amb tanta exposició és important regular de manera disciplinada les rutines digitals i mediàtiques. La higiene digital hauria de ser ja un contingut bàsic a l'ensenyament dins de l'assignatura d'educació física i mental. Podem aprofitar este moment per a canviar el sistema educatiu i incorporar-la però de moment ací tens alguns consells bàsics que et poden ajudar: 

  1. Deinfoxicació. Equilibra bé l'entreteniment, la informació, la interacció social personal i digital i l'activitat física siga quina siga. El desequilibri de l'entreteniment en les televisions de graella i les ràdios serà creixent. Cada vegada la distància en les cadenes serà més gran (per exemple la Sexta és ja només una cadena informativa) i has d'intentar substituir-los amb entreteniment-distracció-evasio de plataformes o Internet. L'equilibri informació-negativitat vs entreteniment-positivitat és més important que mai. Això no vol dir que no prestes atenció a la informació. Significa que no satures amb la repetició de les mateixes notícies. En el cas dels videojocs val la pena pujar els temps d'exposició que teníem parlats en casa. Potser siga un bon moment per a compartir els videojocs amb els nanos. 
  2. Equilibra les pantalles i les no pantalles. Llegir en paper pot ser més important que mai. També el canvi de tamany de paper és important. Descansar la vista és important però descansar el cap ho és més. Pensa que no anem a fer quasi exercici fìsic i en canvi la càrrega mental i emocional pujarà conforme passen els dies. Intenta dedicar temps actiu a activitats sense pantalla. 
  3. Equilibra la vista i l'àudio. La música és una gran creadora d'estats d'ànim. La música és capaç de fer-nos ballar, cantar, divertir-nos, plorar, pensar, recordar. Trobar un moment cada dia per a posar només música a casa pot ser una bona idea. Si saps fer-ne música aprofita per a crear o tocar amb finestres obertes. Hem de saber que tenim veins també per coses boniques. 
  4. Regula la contaminació acústica interior. Estem plens de sorollets (notificacions, històries d'Instagram, vídeos de whatsapp). Podria ser un gran moment per a llevar les notificacions del mòbil i deixar-lo estar en silenci durant alguns periodes dels dia. Quan acabe la quarantena podries aprofitar per a deixar-lo així. Serà un primer pas per a la llibertat tecnològica personal. 
  5. No compartixques en xarxes ni especialment en whatsapp. Intenta compartir la mínima quantitat de coses. Intenta compartir notícies positives i racionals per escrit millor que vídeos o testimonis personals audiovisuals. Millor compartir una notícia o una infografia que un audio o un vídeo on algú explica la desesperació per la mort d'una persona estimada. Les emocions són extremadament contagioses i les negatives no ajuden a superar l'ansietat del moment. Els grups de whatsapp són en termes digitals el mateix que els grups o les multitud en termes presencials. Per tant, cal evitar tots els grups que no siguen de proximitat i vincle afectiu. No és el moment de compartir i saturar grups de whatsapp per molt important que penses que és la teua comunicació. El fem digital s'acumula en el móbil, gastem energia, dades i ample de línia de manera absurda. 
  6. Fes recerca activa. Per a trobar informació de qualitat és important no usar les xarxes socials com a feed. Les xarxes socials no són una font fiable d'informació. Cal anar en recerca activa per a trobar informació fiable com ara com t'afecten les mesures econòmiques o si ja tenim alguna vacuna disponible. 
  7. Evita les teories de la conspiració. La conspiranoia és una reacció freqüent d'un percentatge de la població en totes les societats. La seua ment necessita superar la sensació de caos, la trobada d'un culpable i una estratègia malvada. La millor manera de tallar estes teories conspiranoiques és el silenci. No rebatre ni compartir. Només no contestar. 
  8. Presta especial atenció a la comunicació interpersonal en pantalles. La higiene emocional digital és important. La tecnologia ens pot ajudar a mantindre el contacte humà. Usa la videoconferència per a vore les persones estimades. Escolta la seua veu. Usa els àudios. Grava vídeos dels nanos per als iaios i els tios. 
  9. Intenta crear una rutina digital positiva pujant continguts participatius i positius, reflexius i menys emocionals del que és habitual. La gestió emocional col·lectiva ens ajudarà a tindre una certa disciplina social. Per exmple, puja fotos de moments del passat agradable o fes propostes per a una futura festa de final de quarantena, publicita activitats comunitàries positives (com els músics valencians tocant Paquito el Xocolater o les mascletaes de balcó). Millor si ho fas en xarxes. No saturem whatsapp perquè és un mitjà massa intrusiu.  
  10. Negocia els usos de la pantalla principal. Normalment a casa hi ha una pantalla principal i diverses pantalles individuals. La pantalla principal ha de poder ser accesible a tots els membres de la unitat familiar. Cal negociar temps i equilibris. Els més joves han de entender que l'accés a informació i la seua gestió són determinants en moments de dificultat i els més majors han d'entendre que les necessitats de joc. 

Totes aquestes recomanacions són importants per a sostindre una convivència tan intensa i tancada. I ho són especialment per a les famílies a xiquets menuts on la intensitat emocional és superior. Són recomanacions bàsiques freqüents en higiene digital. 

Entrades populars d'aquest blog

La derrota ideològica del valencianisme polític

Los niños cebra: cuando la inteligencia se convierte en un problema

12 coses útils que poden fer els adolescents confinats