20 coses útils socialment que podrien fer els bancs

La banca és la garantia de cobriment de les necessitats financeres bàsiques. La seua orientació més social o més comercial determina la personalitat de cada entitat. La desaparició de les caixes d'estalvis ens fa deixar orfes de banca social però este és un excel·lent moment perquè les antigues caixes que ara són bancs demostren la seua vocacio i tradició. La banca no pot amagar-se darrere de l'aparador del victimisme per la caiguda del negoci. Tenen suficients beneficis per a aguantar dos mesos a pèrdues constants. La banca com a eix social financer ha de fer alguna cosa útil i algunes d'eixes coses útils són molt fàcils de fer:


 1. No cobrar cap comissió per traure en el caixer d'altres entitats. Amb eixa mesura evitariem desplaçaments innecessaris en busca del caixer de la teua entitat. La banca ha d'assumir la seua responsabilitat en els desplaçaments. 
 2. No cobrar als establiments la comissió per cobrar amb targeta durant el temps que dure l'estat d'alarma. Pagar amb targeta facilita la distància social, per tant, el seu ús ha d'estar potenciat. La banca ha d'assumir la seua responsabilitat social. 
 3. Autoritzar una bestreta de nòmina o pensió al 0% d'interés. La banca ha d'assumir la responsabilitat amb les classes popular en un món amb tipus d'interés zero. 
 4. Contractar nous empleats per a estar a les portes del banc per a ensenyar el funcionament del caixer i després netejar-lo. La banca ha s'assumir la seua responsabilitat en l'Educació Financera. 
 5. Crear dos equips a cada oficina que treballen de manera separada per a evitar contagis i mantindre el servici. La banca ha d'assumir la seua responsabilitat amb la plantilla i amb la clientela. 
 6. Agrupar les sucursals i els equips en oficines d'acord amb criteris d'inclusió financera i no de negoci. 
 7. Abandonar les campanyes comercials de manera immediata i posar tots els recursos al servici de la inclusió financera i la satisfacció de les necessitats financeres bàsiques. Tota la plantilla ha d'atendre necessitats bàsiques i no campanyes comercials. També i molt especialment els delegats i delegades sindicals. 
 8. Autoritzar prèstec preconcedits a tipus d'interés de mercat i no d'usura. 
 9. Autoritzar pagament a terminis en targetes de crèdit a tipus d'interés de mercat i no d'usura. La banca ha d'asumir la seua responsabilitat amb la liquiditat. 
 10. Paralitzar les execucions i els terminis de la morositat mentre dure l'estat d'alarma. 
 11. Carregar els rebuts de subministrament bàsics en descobert autoritzat i sense interessos. 
 12. Augmentar els límits de seguretat de transferències, els límits de crèdit de targetes per a evitar problemes de liquiditat. 
 13. Fer servici d'efectiu a domicili en cas d'exclusió financera i extrema necessitat per edat o dependència 
 14. Habilitar la signatura telefónica per confiança o correu electrònic per a la firma de documentació durant l'estat d'alarma. 
 15. Prorrogar de manera tàcita les pòlises de crèdit fins que acabe l'estat d'alarma.  
 16. Dotar a les seues plantilles de mesures de protecció i higiene per a evitar que siguen agents de contagi. 
 17. Gestionar les cues de manera activa senyalitzant els espais adequadament i distanciant l'atenció personal. Millor si és amb una mampara. 
 18. Llevar totes les cadires a la vista. El client ha d'estar plantat perquè entenga que la seua ubicació dins de l'oficina és precís que siga ràpida. 
 19. Abandonar el sistema d'arc de seguretat que deixa atrapada la gent dins d'un habitacle menut. Les portes han d'estar obertes. 
 20. Canviar qualsevol horari de restricció operativa. Tot el temps es poden fer totes les transaccions. No val la limitació d'horari de caixa o rebuts. Clients atesos durant tot l'horari de manera global i entrada individual. 

Fa anys que no treballe en banca. Segur que n'hi han moltes més coses. Segur que tinc ex companys de banca que poden aportar moltes més. A la banca n'hi ha (també) gent noble, honesta i preocupada per la seua societat. Ara és el seu moment. És el moment que les direccions de zona callen i deixen fer a les bases. És el moment de creure.  

Entrades populars d'aquest blog

La derrota ideològica del valencianisme polític

Los niños cebra: cuando la inteligencia se convierte en un problema

12 coses útils que poden fer els adolescents confinats