Com fer un bon videocurrículum?

La disrupció tecnològica està traslladant el paradigma escrit del text cap a un nou paradigma on el determinant en la visualitatl. En aquest context el tradicional currículum escrit i estàtic queda incomplet davant la possibilitat de veure en acció les competències bàsiques dels candidats.


Tindre un vídeocurrículum complementari al currículum escrit presenta AVANTATGES evidents: 
 • El vídeocurrículum permet d'obtindre més visibilitat i més impactes amb més percentatge d'èxit en els intents de trobar treball en funció del sector.
 • El vídeocurrículum augmenta l'àrea geogràfica. Les dificultats per trobar feina han fet que l'àrea geogràfica de recerca de feina creixca i siga necessari acudir a eines tecnològiques per als primers contactes en entrevistes. El vídeocurrículum acurta eixe camí tecnològic perquè l'entitat contractant té la possibilitat de comprovar certes competències de manera directa (per exemple les idiomàtics). 
 • Llenguatge més complex i complet. El llenguatge audiovisual permet reconèixer més quantitats de competències i habilitats i amb més precisió. Seria el cas dels idiomes per exemple però també d'habilitats emocions i socials com l'atenció al públic o l'acceptació d'objeccions i treball en equip.
 • Sensació de proximitat. La sensació de conversa amb la persona que mira el teu vídeocurriculum és molt més intensa que amb el currículum en paper. La persona seleccionadora pot valorar molts més aspectes que amb el currículum tradicional. Ens pot fer destacar per a bé i per a mal. 
 • El llenguatge audiovisual presenta un petjada emocional superior ja que permet l'ús de la música, la veu, el llenguatge corporal, la roba i el missatge d'una forma molt més controlada.
 • Gravar-se en vídeo permet fer un exercici d'intel·ligència intrapersonal. Coaching bàsic,
 • És un simulador de parlar en públic i això facilita l'entrevista personal. 
Però també hauries de tindre en compte alguns INCONVENIENTS? 
 • Fer un vídeocurrículum és molt més costós que fer un currículum en paper. En temps i potser en diners. 
 • Necessites un equip mitjanament decent perquè el resultat siga digne. Especialment cal parar atenció a la llum i el so. La major part dels dispositius actuals oferixen bona imatge si hi ha bona llum però el so és l'element diferenciador. Per pocs diners venen micros que poden millorar molt una simple gravació amb el mòbil. 
 • Has de posar-te davant la càmera. És probable que no t'agrades i és probable que hages de repetir i entrenar. Res serà debades però no tothom supera la por a gravar. Si veus que no acabes de sentir-te bé davant la càmera millor usar altres maneres de publicitar el teu perfil. 
 • El vídeocurrículum és molt bo per transmetre sensacions però no informació perquè el llenguatge oral és més dificil de retindre. Per tant, el podem considerar com un complement diferenciador del currículum escrit més que un substitutiu. 
Coses que no has de fer: 
 • No intentes calcar el currículum simplement a imatges. No es tracta de llegir el currículum. Es tracta de dotar de llenguatge visual a les coses que posa al currículum i demostrar-les. Per exemple, si dius que saps parlar valencià i castellà convindria que parlares en les dos llengües al teu currículum. També si dius que t'agrada treballar en equip i ets una persona sociable  convindria que no aparegueres tu a soles en el vídeocurrículum. 
 • No intentes ser qui no ets. La càmera capta molt les emocions i el retrat de la teua personalitat. Fes una anàlisi del tipus de videocurrículum i de narrativa visual que s'adapta millor a la teua personalitat. Canvia la narrativa, no canvies la teua personalitat. No faces pallasades si no és una conducta natural en tu. Si ets una persona introvertida mostra les teues facetes fortes com la serenitat i la concentració. 
Coses que cal fer: 
 • Fes un exercici de diagnosticar la teua marca personal. Primera qüestió, la teua marca personal ha de basar-se i ser congruent amb el teu rastre digital. Una entitat contractant mirarà les teues xarxes socials per tant seria convenient que mirares des de fora com és el teu jo virtual i et basares en això per determinar quin serà el teu format de videocurrículum triat. Fer autocoaching i demanar excercicis de "zona cega" seria important per obtindre un bon videocurrículum. La zona cega és la part que la gent que tenim a prop  veu en nosaltres però nosaltres no som capaços de vore-la. Moltes vegades la gent ens amaga algunes opinions per no fer mal o simplement perquè ens acceptem com som. Això està bé en l'àmbit emocional però els exercicis de zona cega consisteixen a demanar a la gent que millor et coneix que et faça saber una cosa molt bona teua i una cosa que hauries de millorar. Amb això tindràs una perspectiva complementària a l'exercici inicial d'autocoaching. Demana sinceritat i pren-te les aportacions com una manera de millorar o simplement conèixer-te millor. 
 • Després hauràs de prendre decisions de marqueting personal
  • Determinar el to. Esta serà la primera decisió de qualsevol text. Tindrà un to informal o formal? serà creatiu o conservador? Serà esquemàtic o abstracte? Has de determinar quin format s'adapta millor. Per exemple, si vols treballar d'educador social hauràs de primar la part humana i creativa però si vols treballar en un banc hauràs de primar la part d'imatge, trajectòria i capacitat de relació comercial. 
  • Segmentar. Potser tingues un perifl multidisciplinar i presentes competències professionals molt diverses. En eixe cas és possible que hages de fer més d'un videocurrículum. Una de les decisions més importants del marqueting personal és decidir si la nostra marca personal i la imatge que volem transmetre és congruent amb el sector encomòmic i el tipus d'empresa on volem treballar. No és igual voler treballar de periodista que en un gabinet de psicologia. 
  • Decidir el format i la narrativa audiovisual. 
   • Escenaris. Cal decidir si l'escenari serà virtual (croma), figuratiu (construcció de metàfores visuals), exterior o interior. Eixa decisió ha de ser congruent amb la marca personal i la decisió de tó. 
   • Personatges. Hauràs de decidir si és important que aparegues tu físicament o si això no és determinant. Com més aportes en veu i llenguatge corporal més important serà la teua aparició. Evidentment s'ha de tindre en compte que l'aspecte físic determina moltes coses (gènere, etnia, orientació sexual..) pot ser causa de prejudicis. És un factor a considerar però sense renunciar a les habilitats pròpies. Dins d'este apartat també caldrà considerar l'aparició d'altres persones. Entre les coses bones del vídeocurrículum està la possibilitat de contrastar el nostre perfil amb recomanacions d'altres persones. Convé tindre en compte a la família (si volem que aparega per exemple contant les nostres fortaleses), incorporar a la família trenca amb principis d'intimitat però afavorix enormement la capacitat per transmetre competències. També podem acudir a recomanacions de persones amb les quals hem treballat anteriorment i finalment cal decidir l'aparició d'amistats que puguen reforçar la nostra marca personal. Totes aquestes decisions determinen una atmosfera. 
   • Gama cromàtica i llum. També cal decidir congruentment amb les decicsions anteriors com serà la gama de colors que apareixeran en pantalla. Només cal vore influencers en youtuber per adonar-se de la possibilitat d'ús del blanc per crear calma i claredat o de l'acumulació cromàtica de colors per donar sensació de creativitat i dinamisme. 
  • Gravació: En el moment de la gravació cal tindre en compte diversos aspectes com ara l'enquadre (primer pla o plans més allunyats) i especialment el llenguatge facial, corporal i la locució. Hem de treballar llenguatges corporals d'acord amb les emocions que volem transmetre. Si volem transmetre proximitat i intimitat podem usar plans curts i locució atenuada, si volem transmetre seguretat i determinació potser convindria un pla més ampli que deixe llibertat als braços i les mans i permeta una posició corporal erecta. 
  • Edició. En el moment d'edició és el moment de construir el ritme visual. Hem de controlar bé els talls narratius i la velocitat de les imatges. Si volem transmetre serenitat i prudència farem plans llargs, escenaris exteriors i colors transquils, en canvi si volem expressar dinamisme i capacitat de lideratge farem plans més curts i breus amb gama cromàtica més intensa. La retolació ens ajudarà a complementar caligràficament la nostra personalitat. Decidirem si volem un tipus de lletra handscript o més rodona o d'altre tipus. Per últim, evidentment no gravarem en vertical si després volem reproduir en youtube. 
  • Música. Un dels grans avantatges del videocurrículum és la possibilitat d'usar música. Convindria no usar música amb copyright, no sols perquè youtube no ho permetrà sinó perquè el descobriment musical en grups desconeguts sempre aporta molta creativitat al videocurrículum. De nou hem de ser congruents amb la nostra marca personal. Una determinada música expressa ingenuïtat i tendres (vols ser mestre/a de primària?), una altra música expressa contundència (vols ser guàrdia de seguretat?), una altra música pot resulta èpica (vols viatjar?). 
  • Gestió i adequació del canal. Hem de trobar la manera de gestionar la privacitat. Deixar obert el vídeocurrículum en youtube pot generar visibilitat però també una exposició innecessària. Youtube permet deixar en "ocult" els vídeos i que només els puga vore aquell qui té l'enllaç.  Això ens permet de controlar (parcialment) qui pot mirar el nostre videocurrículum. Podrem incorporar el link en el currículum escrit, en formularis web o en correus electrònics. 
  • Duració. No excedir en cap cas els tres minuts. Duració òptima 90 segons. 
Finalment, si has seguit pas a pas totes aquestes consideracions llança el teu videocurrículum al món virtual i que tingues molta sort. 

Entrades populars d'aquest blog

La derrota ideològica del valencianisme polític

Los niños cebra: cuando la inteligencia se convierte en un problema

12 coses útils que poden fer els adolescents confinats