Per què és tan important que OT no acabe de matinada?

La primera edició d'OT va presentar-se com el reality virtuós davant l'ociositat insulsa de Gran Hermano. Els dos realities han passat per moltes vicissituds durant estos anys. Operación Triunfo va arribar a desaparèixer i ha resorgit buscant més virtuositat però també més ociositat i invasió de la privacitat. 

En tot cas OT ha aconseguit entrar de ple en un espai cada vegada menys freqüentat: la pantalla col·lectiva. Estes setmanes estic documentant un projecte sobre Youtubers i estic entrevistant youtubers en valencià. Només tenen en comú una cosa: tenen menys de 25 anys i miren més youtube que la tele. A més, en casa tinc dos adolescents que són fans d'Operación Triunfo i de la xarxa social adolescent per excel·lència: Instagram.

La pantalla individual és el fenòmen àudiovisual més revolucionari de la última època. Per tant, aconseguir reunir a un grup de persones mirant la mateixa pantalla comença a ser dificil i en alguns casos un acte de militància àudiovisual.

Operación Triunfo ha aconeguit que diverses persones de la mateixa família miren la mateixa pantalla i comparteixen el mateix contingut. De fet, això condicionarà les seues converses del dia següent i el directe és precís. Cas contrari ho mirarien a la carta.

La televisió convencional quedarà reduida en breu a la professionalitat del directe. Tot allò que puga ser consumit a la carta en una pantalla individual serà mirat d'eixa manera. Per eixa raó cal escometre ràpidament la redefinició del prime time a  Espanya. Som l'únic país del món que té un prime time tan extrem i que s'endinsa en la matinada.

Si els únics programes que aconsegueixen reunir diverses generacions mirant una pantalla es fan en horaris tòxics estarem enviant un senyal molt perillós de cara al futur. El rendiment i la salut es veuen molt afectats pels horaris tòxics espanyols. No té cap sentit furtar-li temps al descans per més entreteniment. Ni per als qui treballen ni per als qui estudien.

Si la Champions League acaba com a màxim a les 23 hores, per què Operación Triunfo o MasterChef acaben de matinada? Quina educació horària ens estem donant entre tots? 

Entrades populars d'aquest blog

La derrota ideològica del valencianisme polític

Los niños cebra: cuando la inteligencia se convierte en un problema

La prepolítica