¿Es podria fer un Polònia valencià?

Polònia és un programa de sàtira política de TV3. El Polónia ha servit per trencar barreres d'espiral de silenci a Espanya com ara la sàtira de la corona. Polònia és per tant un complement de la informació política necessari per entendre el context. L'humor sempre servix per flanquejar el perímetre de la llibertat d'expressió. Un programa on riure de les coses que últimament ningú riu. Un programa per caricaturitzar l'ofensa i difuminar la solemnitat que a més convida a posar focus en la teua pròpia realitat. Polònia ha actuat com autèntic catatlitzador d'atenció a la política tant a Catalunya com a Espanya. Crea agenda política pròpia, crea interés per la política pròpia.


Polònia és una expressió més -probablement la més intensa i la més moderna- dels intents de fer sàtira política a Espanya. El Guiñol de Canal Plus va ser un dels més recordats però també podríem parlar de La Bola de Cristal (un programa infantil) com a gran precedent de sàtira política en un context gens fàcil. Hi ha més exemples com ara Vaya Semanita al País Basc que ha trencat tots els perímetres de l'humor a Espanya fent caricatura sobre ETA.
La sàtira és sempre saludable perquè desdramatitza allò que està llest per ser desdramatitzat. És un element que actua com a vàlvula de descompressió. Tanmateix, una societat ha d'estar preparada per consumir-lo i digerir-lo.
Eixe és el problema bàsic de la societat espanyola en general i valenciana en particular. El literalisme -aquella corrent de pensament que només detecta la lectura denotada o superficial del missatge- s'ha convertit en el paradigma dominant. D'alguna manera el sentit figurat o connotat, la metàfora o la caricatura són grans misteris per a la majròria social dominant. Algú podria pensar que és només per a la dreta social i mediàtica però la veritat és que no és així, l'esquerra social i mediàtica tampoc és capaç d'unir de manera inequívoca humor i ideologia.
No admetem bromes o no estem per a bromes. Els linxaments de persones que usen la ironia o el sarcasme és moneda de canvi diària. Per tant ¿estem preparats els valencians per a un Polònia?

Des que vaig eixir de la universitat i vaig tindre el meu primer ordinador intente desenvolupar la meua creativitat. Vaig començar -molt abans de l'existència de El Mundo Today- a fer sàtira social amb notícies fake que podrien ser reals. Potser no es pot fer un Polònia en sentit estricte però es pot començar a fer assajos.
Polónia és un programa de televisió i la televisió és l'espai amb més llum. El Mundo Today té un espai radiofònica, El Jueves encara contínua amb el comic escrit. Des de fa un temps intente fer vore amb el blog Detraca News que és possible fer sàtira política en valencià amb costos baixos (costos de creativitat exclusivament) que pot servir per trobar una manera d'arribar a fer sàtira política al nivell de Polònia. Evidentment és un blog que partix exclusivament del voluntarisme i la construcció d'una llavor per entendre la idea però n'estic segur que es poden trobar guionistes, actors/actrius i professionals per fer-ho molt millor combinant coneixements polítics, àudiovisuals i creatius. Potser no en prime time. Potser no televisió. Però s'hauria de poder fer un programa on ens puguem riure de nosaltres mateixos. Voleu dir que en la pàtria de les falles i les fogueres això és impossible? 

Entrades populars d'aquest blog

La derrota ideològica del valencianisme polític

Los niños cebra: cuando la inteligencia se convierte en un problema

La prepolítica