¿Per què fan falta memes en valencià?

Potser algú considere el meme com una estupidesa buida i d'entreteniment. Evidentment hi ha un fum de memes que responen a eixe diagnòstic però el meme s'ha convertit en una institució que va més enllà d'esta descripció. 

L'aparició d'Internet va tindre una primera etapa (abans de les xarxes socials) on dominar els continguts era determinant. Tindre un bon contingut i un bon domini atraia les visites ja que -salvat el buscador- la navegació era directa: entraves directament al contingut que volies entrar. Aquella era d'Internet dominada pels productors de continguts va donar pas a una era de distribuidors de continguts. L'aparició de les xarxes socials va començar a condicionar el trànsit i la navegació per Internet especialment en la part informativa, és a dir, que la gent per informar-se ja no entra en els diaris digitals sinó que espera que els seus contactes o perfils als quals s'ha suscrit li informen d'allò més important del dia a dia. Les xarxes socials marquen el trànsit de les notícies visitades. 
Les xarxes socials han actuat, a partir d'eixe moment, de catalitzadores d'infoxicació per la via de la mescla d'entreteniment, informació i opinió. Efectivament, quan obrim el nostre timelime trobem que tot està barrejat. Podem trobar un article llarg i reflexionat, juntament amb una opinió, juntament amb un vídeo de gatets i després un vídeo de música. Tot està barrejat. 
Per a la perspectiva adulta eixa mescla pot ser decodificada en parts i amb una construcció activa del teu rotgle de contactes virtuals i del tipus de continguts que vols consumir. Però ¿què passa quan eres un adolescent i tots els teus contactes compartixen les mateixes coses? 
Davant esta situació de foguera unificadora de continguts es poden tindre dos actituds: apocalíptica i integradora. Són les dos posicions habituals en l'acadèmia per afrontar un fenòmen nou. Ja ha passat amb la televisió per exemple. Podem centrar els esforços en la producció de continguts reflexius i analítics amb un to de solemnitat i formalitat o podem pujar-nos al corrent que circula en un sentit i aprofitar la seua força i energia.Si l'entreteniment, l'opinió i la informació van a formar una ensalada mediàtica, val la pena que cuidem dels seus ingredients?
 
¿I tot això que té a vore amb els memes? Els memes són un element que inclou dins seu informació, opinió i entreteniment. Si el meme es gasta amb una finalitat social o ciutadana pot arribar a ser una perspectiva informativa i entretinguda. Este fet és molt rellevant per a una determinada generació que s'incorpora a la informació exclusivament a través de les xarxes socials i el meme és una cerimònia d'introducció en els mecanismes de la informació d'actualitat. 
Per a entendre un meme és imprescindible seguir l'actualitat. Eixe nexe és el nus de tot. Si fem bons memes en valencià la gent seguirà l'actualitat i ho farà d'acord amb una perspectiva (àmplia si es vol fer bé). Això servix per a totes les generacions però molt especialment per a les generacions iniciàtiques en consum mediàtic. 
Fer memes en valencià, a banda de ser una palanca informativa per desxifrar i destapar l'actualitat, és una forma de prestigiar la llengua en àmbits digitals. També és una forma de crear comunitat amb codis narratius propis. A més és una forma de traure el valencià dels àmbits formals (literaris, acadèmics, escolars, periodístics) i portar-la a l'entreteniment virtual. Fins i tot és una manera d'acostar el valencià a les classes populars amb un model de llengua diferent més flexible amb els col·loquialismes i prestigiadora d'expressions populars. 
Fer memes en valencià assumim el risc de divertir-nos fins morir que deia Postman, de fer espectacle amb la realitat, de banalitzar la tragèdia o la profunditat política però honestament crec que hi ha més oportunitats que amenaces en la institució del meme. I ho pense així perquè hi ha un element bàsic en les tries lingüístiques valencianes: quan algú tria el valencià per dur endavant un projecte assumix uns peatges d'atenció però també aporta un valor afegit de qualitat, compromís i perspectiva. Usar el valencià és una garantia de moltes altres coses. Per això fer memes en valencià és garantia de respecte, inclusió, i categoria. Molta categoria. 

Entrades populars d'aquest blog

La derrota ideològica del valencianisme polític

Los niños cebra: cuando la inteligencia se convierte en un problema

La prepolítica