L'albiolització del PP valencià

Catalunya pot servir com a espai d'avantguarda en l'experimentació polìtica. El PP és un partit residual i marginal a Catalunya. Això no significa que Catalunya no té dreta. Tots els països del món tenen dreta explícita o implícita, legal o il·legal. Però s'han configurat altres partits de dreta que han sabut guanyar l'atenció dels ciutadans. ¿Per què ha passat? Bàsicament perquè el PP s'ha anant estigmatitzant, tacant i esguitant de greix durant la reparació del cotxe del procés. Està tan brut que ningú vol tacar-se. És un partit ple de brutícia ideològica i qui el vota sap que acabarà per associar-se a eixa brutícia política generalitzada. Si pots votar un partit amb una ideologia semblant que encara estiga net segurament ho faràs perquè a ningú li agrada mirar-se a l'espill ideològic i vore tanta brutícia voluntàriament assumida.

El vot partix d'una construcció mental, una idea general basada en no més enllà de quatre o cinc o conceptes que són conceptes bàsics i generals com ara positivisme-negativisme, proposta-reacció, alegria-tristesa, treball-nepotisme, canvi-continuïtat, serenitat-radicalitat, etc....

Instal·lar-se de manera adequada en eixos marcs de pensament fa que les propostes concretes del programa electoral caiguen en un terreny fèrtil o estèril. Cada partit intenta associar-se als conceptes bàsics que més li convenen i intenta situar els altres en els espais que considera més bruts. Per tant, la comunicació i l'acció política d'un partit va encaminada i construir un relat i una imatge mental en el cap dels possibles votants sobre sí mateixa i també sobre les altres opcions politiques competidores.

Una de les pitjors coses que fa l'esquerra és no intervindre -o intervindre poc- en els processos d'estigmatització dels seus competidors -de la dreta-. Menysprea així una ferramenta de treball molt important en comunicació política com és la publicitat positiva de l'antagonista. Per exemple, el discurs actual de l'esquerra intenta fer vore que Ciudadanos i PP són la mateixa opció quan haurien d'impulsar ara per ara l'ascens de Ciudadanos com a millor manera de dividir el vot de la dreta. L'esquerra valenciana ara té una oportunitat única per jugar este joc perquè el PP valencià s'està albiolitzant

El PP valencià s'està albiolitzant perquè està seguint l'estratègia del PP català. El PP sempre ha sabut que ni a Catalunya ni a Euskadi -on el vector identitari és poderós- podria rascar mai res. No obstant això de vegadaes ha intentat mantindre les formes per intentar tindre algun link territorial i personalitat pròpia. Tanmateix l'última estratègia del PP des del començament del procés és la contrària. El nomenament d'un radical, trist i superb com Albiol és la demostració de l'assumpció de la marginalitat del PP a Catalunya a canvi d'obtindre més vots a la resta d'Espanya. D'alguna manera es sacrifiquen tots els peons de Catalunya per dominar el tauler amb les peces restants.

El PP valencià de manera inconscient porta un camí semblant. El partit més corrupte d'Espanya -el PP valencià- té una imatge molt bruta. Remontar eixa imatge és certament complicat i requeriria un cost polític i personal que ningú del PP sembla voler assumir. En eixa situació de desinterés del conjunt de l'organització per la seua delegació valenciana ha deixat els populars valencians a la deriva ideològica. En eixa deriva l'única cosa que ha sabut fer Bonig i el seu equip és intentar buscar alguna zona de confort que sempre funcione per sentir un punt de descans davant els continus incendis judicials que marquen la seua agenda. Han acudit al blaverisme clàssic que funciona bé en el vot dur de la dreta valenciana. Dir "los catalanes nos invaden, nos roban la paella i quieren que hablemos como ellos" és una fòrmula que funciona prou bé en el vot dur del PP valencià. Ara bé, eixe vot ja està captat. Potser tindran un punt d'ànim per mobilitzar-se però no és prou l'ham per pescar fora de la piscifactòria.

El PP no necessita mantindre els vots. El PP necessita recuperar votant o fer-ne de nous i el relat que millor funciona entre els valencians per captar és un cert xovininisme (somos los mejores) d'èxit siga real o fictici. El relat del capità moro que ho paga tot és ascentral entre l'electorat valencià. Bàsicament perquè s'unix a l'èxit, la il·lusió, la prosperitat, l'ascens econòmic i social que són els marcs més rellevants de la dreta económica.

L'estratègia del PP valencià és una estratègia reactiva, defensiva, trista, i exògena. Intenta captar el vot assenyalant bàsicament Compromís com un cavall de Troia de Puigdemont o de la CUP. I és cert que la por funciona per mobilitzar però no per a seduir. La por funciona per fer que uns pocs semblen més però no per a ser-ne més de veritat.

La sensació que dóna des de fora es que el PP ha donat per perduda la Comunitat Autònoma Valenciana i s'està albiolitzant situant-se en un extrem del tauler ideològic. Ni usa el relat de la serenitat, ni usa el marc del sentit comú, ni usa el marc de la doctrina econòmica que serien relats més exitosos per a la captació i reviscolament. Ha buscat el valor refugir de "els altres fan por, nosaltres et protegirem".

L'esquerra política podria aprofitar esta mala ubicació i radicalització del Partit Popular valencià per donar llum i visibilitat a altres opcions del mateix arc ideològic. La inexistència d'una dreta civilitzada i serena com a opció per als valencians pot ser un problema greu en la interacció ideològica.

El PP està ferit greu. L'ultradreta blaveroespanyola intentarà armar alguna proposta de sigles que no arribarà al 3% però pot desgastar per conflictualització molt especialment a Compromís. Ciudadanos oferirà Cantó com a partit-persona sense una proposta que conega realment la realitat valenciana. I Demòcrates Valencians intenta bastir un centre valencià modern i afirmatiu semblant als de Catalunya o Euskadi.

Sense cap dubte és un moment ideal perquè l'esquerra parle del tauler complet i abandone les mirades de gaidó per mirar de front a la política.

Entrades populars d'aquest blog

La derrota ideològica del valencianisme polític

Los niños cebra: cuando la inteligencia se convierte en un problema

La prepolítica