¿Què diria Obama sobre Demòcrates?

L'aparició d'un nou actor polític al panorama valencià com Demòcrates Valencians ha despertat expectatives. Podríem dir, fins i tot, que en determinats àmbits se n'han ocupat massa d'un partit que encara no ha calibrat el seu pes en cap elecció i per tant és més tant una incògnita com una esperança per als seus emprenedors polítics. ¿Per què preocupa tant Demòcrates si tant gent diu que no té futur? Una de les anècdotes més conegudes d'Obama i la seua diplomacia en política exterior va ser la quantitat de vegades que usava una expressió concreta per fer-li sabó al país que visitava. Esta expressió era "punching above your weight" que vindria a significar que estàs lluitant en una categoria que no és la teua, és a dir, que sent menut estàs obtenint resultats de més grans. Ho va dir tantes vegades a una gira que hi ha vìdeos al respecte.

Lluitar per damunt del teu pes vindria a significar en el nostre llenguatge més polític tindre un valor afegit o una marca que supera les teues capacitats i competències reals. Vius per damunt de les teues possibilitats polítiques. Durant anys això li ha passat als Verds que a pesar de no existir de forma tangible en pràcticament cap lloc obtenien uns resultats a les eleccions europees que superava la seua arquitectura política.

Demòcrates preocupa tant perquè pot lluitar per damunt del seu pes. Ja tenim diverses experiències que demostren que no és tan important el teu resultat com la teua situació estratègica dins de la interacció del resultat general. Tenim dos exemples molt propers. L'actual importància dels ex-Ciutadans a Les Corts Valencianes davant l'espantada de Podemos i la importància de la CUP a pesar del seu fracàs electoral. També la importància del PNB o els Canaris per aprovar pressupostos. Per tant, la situació estratègica a l'arc ideològic -i especialment la maniobrabilitat política per poder dialogar i mantenir un equilibri interactiu constant- són valors que poden elevar al quadrat un resultat electoral.

Eixa és la principal preocupació respecte a Demòcrates. Preocupa que el seu resultat encara que siga menut siga tan determinant com la dels Nous Moderats de la segona temporada de Borgen. El panorama multipartidista ha vingut per a quedar-se i amb un escenari així la versatilitat i flexibilitat seran imprescindibles per ocupar un espai central en la política valenciana. Per això Demòcrates could punch above its weight que diria Obama. 

Entrades populars d'aquest blog

La derrota ideològica del valencianisme polític

Los niños cebra: cuando la inteligencia se convierte en un problema

12 coses útils que poden fer els adolescents confinats