Del coworking al cluster valencianista

Els fils de xarxes socials dels valencianistes fan fum amb la soprenent reaparició de Demòcrates liderada per ex dirigents del Bloc i ara nous emprenedors polítics de centre. Hi ha tres tipus de reaccions que jo haja pogut detectar. 

Els qui viuen en "el País Valencià serà d'esquerres o no serà" i tot el que no porte el pedigree d'esquerra autèntica tants els fa. Són molt actius i molt visibles però demogràficament i electoralment són poc. A més el seu vot és extremadament car i sol ser molt lleial a votar sempre el mateix.
D'altres estàn interessats per la nova opció. Són valencianistes que s'han trobat orfes davant l'OPA de Podemos al valencianisme i prefereixe votar més d'acord amb una perspectiva menys radical i menys efectista i sobre tot estrictament valenciana.

Hi ha un tercer tipus de persones que reaccionen de manera més vehement davant el renaixement de Demòcrates Valencians. Són les persones que estàn molt vinculades a Compromís i que veuen en Demòcrates un risc de fuga de vots però especialment de pèrdua de legitimitat política dins del valencianisme.

La constitució del Bloc Nacionalista allà per mitjans dels 90 no deixa de ser una anomalia política. Qualsevol país normal ha de tindre opcions de diferents ideologies. Constituir un Bloc és una suma estranya i cojuntural. Necessàriament temporal fins que el creixement de l'espai ideològica valencianista siga suficient per crear-ne dos espais com a mínim.

Per a determinades persones eixe moment ha arribat i no ha de suposar cap por ni cap problema per al valencianisme. Un valencianista tindrà en futures eleccions la possibilitat de votar diferents opcions que s'adapten millor al seu perfil ideològic i identitari. És el pas del coworiking dins del mateix espai al cluster on diferents activitats es poden complementar per generar sinèrgies polítiques que puguen obrir nous jaciments electorals i polítics on el valencianisme no havia arribat mai.

Demòcrates és més un col·laborador necessari que cap altra cosa davant el desplaçament cap a espais exlusivament d'esquerres de Compromís. Si eixa aposta és honesta i clara no hi ha cap superposició d'espais electorals. La creació d'un eix valencianista és una gran superació d'un bloc valencianista. De fet, en les pròximes eleccions, Demòcrates pot ser el suport necessari per a un govern més valencianista i pot aportar el valor afegit que la dilució del Bloc dins de Compromís va perdre. De vegades la millor manera que un sistema operatiu funcione és eixir i tornar a entrar. Lars Von Trier ja explicava les bondats de tindre un ens extern per operar canvis interns en "El jefe de todo esto".

Demòcrates no és cap amenaça per a l'espai valencianista sinó ben al contrari una gran oportunitat de que l'eix valencianista torne a brillar en els programes electorals i torne a estar en primera línia. Demòcrates pot ser el gran col·laborador de Compromís si els números donen. De fet, pot ser el vot més útil en una polarització valenciana on la clau pot estar en Podemos, en Ciudadanos o en Demòcrates davant l'escassa maniobrabilitat de PP, PSOE i Compromís. Cap desconfiança i molta col·laboració per arribar a un 3% imprescindible. No malparlar del company de viatge fins que cadascú arribe al seu destí. Tots a una veu, germans vingau.Entrades populars d'aquest blog

La derrota ideològica del valencianisme polític

Los niños cebra: cuando la inteligencia se convierte en un problema

12 coses útils que poden fer els adolescents confinats