Calendaris, senyeres i sindicalisme descafeinat

Fa poc m'ha arribat la notícia que una federació de CC.OO del País Valencià ha hagut de canviar l'edició d'alguns calendaris laborals perquè el logo de CC.OO PV portava la senyera quatribarrada. Vaja per davant que sóc de les persones que creu que hi ha batalles que caduquen i que probablement -certament- CC.OO s'hauria de plantejar ja usar la simbologia oficial tot i que això signifique un replantejament. 



Ara bé, este tema del logo i els calendaris va un poc més enllà perquè no es tracta de la famosa batalla simbòlica de València. No; ara es tracta d'una altra cosa: Catalunya. Que una federació de CC.OO PV es plantege canviar els calendaris perquè algú ha protestat per la presència de la històrica senyera de Jaume I significa moltes coses. Significa que dins de l'estructura de sindicalisme hi ha persones que desconeixen absolutament la història del País Valencià i per tant desconeixen l'origen d'eixe logo i d'eixe simbolisme. Fa temps que explique que el sindicalisme s'ha fet empresa dins de l'empresa i per això prescindix de les càrregues ideològiques i se centra en el sindicalisme de serveis d'assessorament laboral. Si li lleves la ideologia a un sindicat qualsevol start up ho farà millor.

Però més enllà del descafeinat que simbolitza estes inseguretats internes, implantejables en altre moment històric que no siga el tardocapitalisme consumista, la qüestió és encara més greu. Es demana que no estiga la senyera perquè és la catalana i simbolitza Catalunya.

Porte molts anys dient que si canviares "català" per "jueu" en els textos escrits a Espanya ja hauria condemnes per antisemitisme i escandols internacionals. Ara bé, amb els catalans tot val. Hi ha persones espanyoles que no volen un calendari si eixe calendari porta la bandera catalana. Per tant, implícitament rebutgen el que significa Catalunya i la seua integració. Volen la seua demolició fins i tot en un quadret xicotet d'un calendari. Amb catalanofòbia pocs catalans poden tindre la temptació de gaudir d'una Espanya plural. Canviar un logotip potser més que una qüestió d'imprempta. Pot ser una qüestió de principis. 

Entrades populars d'aquest blog

La derrota ideològica del valencianisme polític

Los niños cebra: cuando la inteligencia se convierte en un problema

12 coses útils que poden fer els adolescents confinats