El shopping que va soterrar la segregació

Un dels projectes estrel·la del tripartit format per PSOE, Bloc i Esquerra Unida de la legislatura 2003-2007 era una gran ciutat administrativa central que articulara el municipi de Sagunt. Aquella nova ciutat administrativa havia d'albergar serveis municipals, autonómics i estatals i se situava just davant del poliesportiu municipal internuclis. 


Foto: Ajuntament de Sagunt


L'Epicentre ha obert les seues portes amb gran èxit d'afluència de públic a la seua presentació i els primers dies de funcionament. Sagunt té una ubicació estratègica des del punt de vista -també-comercial en estar situada a mig camí entre Castelló i València però també compta amb clients vinguts de l'Alt Palància.
A més, Sagunt i la seua comarca semblava tindre fam de franquícies. Eixes marques que fan que una ciutat semble una ciutat. A Sagunt per sentir-se ciutat li faltava un gran centre comercial. I ja el té. Sembla que ara venen uns altres però el primer sembla efectivament l'epicentre de la qüestió.

La inauguració de Primarck a Madrid com també ho va ser a València (Bonaire) ha vingut acompanyada de cues i massiva afluència de públic. A Madrid ha sigut més traumàtic -fins i tot amb presència policial- per estar al cor de la ciutat. Gent àvida de productes a preus sorprenentment baixos sostinguts sobre explotació laboral als països del sud.

L'economia ha substituït a la política en els processos de pacificació urbana. Ara mateix el consumisme és una nova religió que atorga pau a qui la practica. Per tant, és fonamental poder oferir possibilitats de consum més àmplies per contradir la baixada de salaris i evitar el conflicte social. L'economia i el consumisme aconsegueixen coses que la política ja no aconsegueix. El sotmetiment dels governs a les corporacions transnacionals no deixa de ser la mateixa metàfora de les cues a Primarck o a l'Epicentre.

Quan Glòria  Calero va presentar aquell projecte que anava adosat al PAI Fussió com a element de nexe entre els dos nuclis de població l'oposició del moviment segregacionista va ser frontal. En aquella època la política (segregacionista) estava a flor de pell entre la població on era tan popular que va arribar a tindre sis regidors a l'Ajuntament de Sagunt guanyant les eleccions al nucli del Port de Sagunt. La protesta estava al carrer, als mitjans de comunicació i a les institucions. El projecte es va deixar perdre en una legislatura on el segregacionisme va aconseguir atemorir a qualsevol que li plantara oposició.

Una dècada després l'Epicentre ha aconseguit apagar la política. Hi ha un gran acord polític i econòmic sobre l'existència d'una nova gran superfície al mig dels dos nuclis de Sagunt que encara hui viuen d'esquenes. El shopping ha aconseguit soterrar la segregació -si més no- comercial. La llei que preferia la integració municipal a la segregació va firmar la sentència de mort però ha sigut el shopping qui ha disparat de manera invisible i certera.

Allò que el consumisme ha unit no ho separara l'home.¿Te ha gustado? ¿Crees que este tipo de artículos deben seguir publicándose? Mantener este blog requiere un esfuerzo. Si crees que es un proyecto que vale la pena mantener y quieres echar una mano puedes hacerlo aquí. El donativo irá para sostener las actividades de la asociación civisnet.es

Entrades populars d'aquest blog

La derrota ideològica del valencianisme polític

Los niños cebra: cuando la inteligencia se convierte en un problema

12 coses útils que poden fer els adolescents confinats