Primàries sense majúscules

Les primàries són un sistema d'elecció de candidats novedós. És interessant per tant analitzar-lo i comprovar-ne l'evolució en el temps i en l'arc ideològic.
Fins ara ja tenim dos experiments de primàries al País Valencià. El primer experiment el va fer el PSPV i poc després Compromís va fer un altre experiment. Les primàries haurien de servir per diverses coses. La més important hauria de ser involucrar a sectors no afectes, il·lusionar un conjunt de la població amb un projecte ideológic. Això no sembla haver passat en cap dels dos casos. En el cas del PSPV sí que es va produir una "entrada" de persones però sembla més producte de dos factors. El primer seria que la major part d'eixa nova gent vindria de la mà del canvi proposat per Toni Gaspar. Persones atretes per la possibilitat d'un canvi en el PSOE valencià podrien haver mostrat interés per aquestes primàries. Sembla clar que Gaspar tenia més simpaties fora que dins del partit després de testar la ciutadania a través del contacte personal i les enquestes virtuals i comparant això amb el resultat final. Eixes persones lògicament hauran tornat a les seues cases i amb una certa decepció. Per tant, ahí no tenim l'efecte desitjat. L'altre conjunt de persones són precisament la reacció de l'antagonista lògica per guanyar una votació: portar gent a votar. Per tant, en este cas tampoc sembla que hi haja un efecte mobilitzador. Això es pot comprovar amb la sensació de seguir com sempre que mediàticament es respira al PSOE.

En el cas de Compromís que ja partia de xifres humils d'afiliació tampoc ha sigut un gran revulsiu. Bé és cert que eren els candidats de les europees on ningú coneix ningú i bé és cert que Compromís té massa tendència a la complexitat i el·labora mecanismes que freguen el misticisme per a posar ordre en els seus equilibris. Però la participació s'ha quedat en un 65% i això és molt poc per dir-li revulsiu.

Els dos experiments tenen en comú que ha gunyat el candidat que comptava amb el suport de l'aparell cosa que posa ja un primer però a la democràcia radical del sistema de primàries que es troba esbiaxiat per un primer parèntesi de notorietat. Els perdedors tenien un handicap evident de coneixement de marca. Ningú no vota a un desconegut.

He fet servir la paraula experiments perquè els mecanismes encara están verds i sense consolidar. Anirem mirant i analitzant els procesos. De moment el més important seran les primàries de Compromís per a la Generalitat.Entrades populars d'aquest blog

La derrota ideològica del valencianisme polític

Los niños cebra: cuando la inteligencia se convierte en un problema

La prepolítica