Coalició o Compromís

L'aposta per Compromís de l'any 2004 passarà a la història com una mala jugada conceptual amb un gran resultat electoral. Segurament també ho farà per ser també una mostra més de que la praxi s'imposa a la teoria. M'explique.
En aquella època alguns albiraven que la dilució de l'únic partit amb vector identitari del País Valencià produiria un doble efecte. Si la Coalició triomfava el Bloc s'havia de diluir definitivament perquè s'havia trobat la fòrmula màgica de l'èxit electoral. Si la coalició fracassava el Bloc igualment s'havia de repensar i tenia fins i tot perill de desaparició davant el desànim generalitzat d'unes bases cansades i sense il·lusió després de quedar-se a unes dècimes d'entrar a Les Corts. En termes anglosaxons això és una "bad bet" perquè no hi pots guanyar mai. I efectivament és així. El Bloc és el gran derrotat de tota esta història. Això no és dolent. Segurament era necessari el sacrifici, fins i tot convenient en un País on el vector identitari és un vector subordinat quasi sempre.
La meua trajectòria ha sigut efectivament així. El meu vector identitari s'ha atenuat per tant que ningú no veja una crítica al present sinó una revisió del passat que podia haver sigut d'una altra manera amb unes altres decisions.
Feta la "bad bet" i vist que la gent s'ha identificat amb la fòrmula màgica de Compromís, el Bloc poca cosa té a fer més que pujar-se a l'ona i fer surfing polític. Bé, això no és del tot cert. Ara mateix hi ha un bon debat sobre la forma que ha d'adoptar Compromís. Fins ara era una coalició electoral. Dos partits o tres que es presentaven a unes eleccions per sumar els seus vots i generar una sinèrgia comunicativa: la vitamina Compromís. La realitat no està mai quieta i els grups humans evolucionen i ara es planteja ¿Quin és el següent pas?
Hi ha la possibilitat de la sinèrgia pura. Intentar aglutinar en el mateix conjunt humà i marca tot els elements en joc des de la perspectiva de l'aportació individual i no grupal. És a dir, hi ha la possibilitat de configurar Compromís com un partit polític. Avantatges? Moltes...cohesió i coherència la primera. I la segona i principal, consolidar una fòrmula d'èxit que l'electorat aprecia.
Però hi ha una altra possibilitat que permet preservar alguns conceptes grupals determinants. Iniciativa conceptualment aporta una línia d'esquerra europea moderna grupalment identificada i amb vector identitari atenuat. El Bloc aporta base social, treball, disciplina i conceptualment un vector identitari més fort i unit a la tradició. Existeix la possibilitat de mantindre esta visió polièdrica d'un Compromís de dos caps. Les adhesions podrien vindre de tres fonts: els dos elements i la seua sinèrgia.
Aquesta seria una visió d'ordre pragmàtic comunicatiu, estratègic o de marqueting però crec que la raó fonamental hauria de ser conceptual. El vector identitari valencià podria desaparèixer si el Bloc es dilueix com un sucre en el café de Compromís. La coalició de CiU porta molts anys funcionant per separat i aportant diverses tradicions i conceptes. Em pareix un bon exemple del que dic. Em semblaria una llàstima i  un camí amb dificil tornada la possibilitat que el valencianisme pur desapareguera de l'eix ideològic. Jo ja no forma part de l'identitarisme però en conec un fum de gent vàlida que sí que en forma part i crec que val la pena mantindre eixa flama encesa per si en un futur li és necessària al poble valencià. Ara per ara la praxi guanya a la teoria però si es mantenen alguns fonaments tindrem la possibilitat de construir altres models en el futur.
Tot això vé perquè ja he vist que des del Bloc Jove s'impulsa "més compromís". Supose que és la mateixa jugada que el Bloc Jove va fer quan jo vaig entrar unint aquells diversos partits en un Bloc. Primer va ser una coalició però la coalició es va menjar els partits. És un mecanisme normal i automàtic. Segurament imparable però jo faria l'esforç temporal de mantindre el Bloc viu i amb una certa força. Crec que la fòrmula màgica de la vitamina Compromís té més a vore amb el paral·lelisme que amb la densitat.

Entrades populars d'aquest blog

La derrota ideològica del valencianisme polític

Los niños cebra: cuando la inteligencia se convierte en un problema

La prepolítica