Plens de Fairy


La decisió de fer els plens alternativament a Sagunt i el Port va ser el detonant de la meua eixida de la política. En aquella època vaig fer les meues primeres declaracions que discrepaven del grup municipal. La gent no fila tan prim però aleshores jo era Secretari Local del Bloc de Sagunt (un càrrec polític de partit) i el meu grup municipal va començar sense el meu coneixement i sense el meu acord una campanya en contra de la possibilitat de fer els Plens al Port de Sagunt. Llavors no vaig poder parlar amb llibertat plena per moltes circumstàncies entre elles la prudència però ara sí que tinc la possibilitat de fer-ho des de la distància i la referència de representar-me a mi mateixa.
Si ens situem en context recordarem que l'alternativitat de nuclis per als Plens era una premisa per a la formulació del pacte entre PP i SP que facilitava una creació d'una majoria més o menys estable. L'estabilitat facilita molt les coses menudes tot i que estableix un biaix massa greu per les grans. Això sempre s'ha de calcular. El PP va forçar exageradament (ara s'ha demostrat que va transgredir) la norma per afavorir l'alternativitat dels plens. Des del punt de vista legal no hi ha cap però. La norma era bastant clara ja en el seu moment: els plens es fan en el Saló de Plens. Interpretar una altra cosa era forçar la interpretació.

Tanmateix el problema de fons tots sabem que no era eixe. Esta jugada demostra que quan la justícia entra per la porta la política ha d'eixir per la finestra. El problema de fons era un joc d'egos col·lectius absurde. Per tant, la jugada de Castelló em sembla i em va semblar la més intel·ligent. Per un costat la celebració alternativa evitava el foc de les errades que l'anterior tripartit havia avivat. D'un altre la celebració de Plens al Port de  Sagunt constatava fefaentment que el Port és una part -molt important- del muncipi de Sagunt.
Jo no haguera proposat mai el canvi i l'eixida -per tant- del Saló de Plens. De fet resultava cutre vore els Plens al Centre Cívic amb taules amuntegades i regidors que no es veuen la cara quan parlen. Però tampoc haguera recorregut l'acord. Els polítics estan per facilitar la convivència no per sacudir-la. I fins i tot si l'haguera recorregut hauria deixat la cosa en el tràmit legal que és.

Com que cap d'eixes coses ha passat caldrà analitzar el rerefons que facilita que estes coses passen en este municipi tan estrany. L'estratègia electoral i pactista de SP (tàctica CIPS claríssima) era la de la Lliga Nord: no trencar el municipi per a dominar-lo. En esta estratègia fer els plens alternatius assenyalava una espècie de quota de poder polític segons la qual el lloc físic on es prenen les decisions determina la ubicació del poder. Una absurditat com moltes altres del món segregacionista. Davant una absurditat en este munciipi sempre apareixerà el seu espill. El saguntinisme més fonamentalista es veu agredit i veu com un "robatori" de quota de poder aquesta possibilitat. I per tant respon amb una recollida de signatures suposadament inspirada en el carrer.
La tensió territorial i la confrontació estiren de la llei i acaben per trencar-la.
Quina és la meua posició personal? La ubicació física d'un òrgan és completament irrellevant més enllà de la utilitat que tinga des del punt de vista pragmàtic. No arribarà al 5% els ciutadans que han assistit a un Plé. Per tant, crec que els Plens s'han de fer majoritàriament al Saló de Plens perquè està dins d'un edifici on estan les necessitats que puguen sorgir -per exemple de documentació- durant un Ple muncipal. I he dit majoritàriament perquè crec que este municipi és una excepció constant. I crec -amb les mateixes paraules que ho vaig dir- que és saludable per a la convivència que es puguen fer Plens amb validesa total a altres llocs del muncipi com Almardà i molt especialment el Port de Sagunt.
Ara ja no podrem fer això. Per l'acció d'uns i la reacció d'altres. Els Plens de Villarriba i Villabajo ens ha fet acabar plens de Fairy.
Entrades populars d'aquest blog

La derrota ideològica del valencianisme polític

Los niños cebra: cuando la inteligencia se convierte en un problema

12 coses útils que poden fer els adolescents confinats