Una taronja massa mecànica

Passat el final de la primera volta ja podem fer anàlisis de més llarg recorregut sobre el nostre benvolgut València. Deia el segon entrenador del València que no es pot aspirar a ser allò que no es pot ser. Dalt o baix estic completament d'acord. Totes les expectatives s'han de basar en projeccions de la realitat. 
La primera realitat és que Unai Emery va acceptar un repte que d'altres no van acceptar. Ell entrenaria l'equip que posaren a la seua disposició. Això ja s'ha de valorar a l'hora de renovar o no renovar un entrenador. Unai no construeix una plantilla sinó que la gestiona. En la situació econòmica del València això té valor afegit. 
La productivitat que ha extret Emery de l'actual plantilla és molt alta. Fora de Madrid i  Barça que no estan a l'abast, el València obté bons resultats. I això és el millor que podem esperar enguany : bons resultats. 
Si algú esperava màgia que se'n vaja oblidant. La màgia se'n va anar a l'estiu. Ara tenim un equip travat i sòlid que practica un joc certament mecànic i viu obsessionat per la tàctica i la posició. Tant és així que la posició defensiva qüestiona fins i tot els moviments ofensius. El València practica un conjunt de desmarcaments estàtics on qui té el baló mai no sol tindre més d'una opció i aquesta sol ser bastant previsible. El baló mai no té una posessió clara perquè les distàncies llargues marquen permanents imprecisions i dificultats de control. El baló circula lent (mínim dos tocs per cada jugador). 
Defensivament el València és un equip desubicat i desconcentrat. La desconcentració afecta més als inicis i la desubicació més als finals. Les rotacions obsessives en base a una moda que no es controla (ja no tenen sentit si estàs en una sola competició) i les absències (en un engranatge mecànic les peces són determinants com ara Albelda) acaben per configurar un equip que resulta bastant previsible però està quart a la classificació. 
Potser siga que el Barça ho condiciona tot, i mirem de reüll una cosa massa important, que quan el Barça juga, el futbol sembla un altre esport. 

Entrades populars d'aquest blog

La derrota ideològica del valencianisme polític

Los niños cebra: cuando la inteligencia se convierte en un problema

La prepolítica