Incògnites de precampanya per a EPDA


Fa poc que este diari ha començat a publicar diferents radiografies explicatives de les situacions i trajectòries dels diferents partits polítics de l'arc municipal. Sagunt és una ciutat històricament diversa. Només cal recordar que en alguna legislatura ha arribat a haver fins a sis grups polítics representats. Esta diversitat és positiva en tant que representa una socitat no simplificada sinó complexa. Ara bé, esta complexitat també dificulta el paper del polític local i la gestió d'una ciutat gens fàcil.
EPDA fa bones radiografies de situació. Són radiografies positives ja que la major part de la gent no fa un seguiment exhaustiu del moviment dinàmic de cada força política. Un observador electoral que cada quatre anys pren una decisió pot tindre una percepció massa estàtica que un observador menys conjuntural ha de rebatre.
Per tal de complementar aquestes narracions dinàmiques sobre els partits polítics i per contribuir a l'anàlisi del futur del nostre municipi convé també portar ací algunes preguntes pertinents respecte al comportament de l'electorat atés que sempre analitzem el comportament dels polítics.
Convé fer-se per tant algunes preguntes, com ara:
Hi ha memòria electoral i de gestió? El ciutadà valora realment la gestió de proximitat o vota unes sigles siga com siga? Els resultats electorats diuen ben a les clares que el ciutadà percep la proximitat, si més no, en valors genèrics. No tant, la gestió diària, sinó una creació mental de valors locals que superen les sigles. Només cal comprovar els resultats del segregacionisme o els resultats d'algunes forces polítiques que es presenten a locals i autonòmiques amb resultats molts dispars.
Si optem per determinar que sí que existeix una certa memòria electoral, quines serien les dades que serien determinants dins d'aquesta memòria electoral? Pot el pacte del PP amb els segregacionistes pagar un preu alt a Sagunt? Si les teories dels partits de dreta són certes, el seu electorat és capaç de perdonar-li quasi tot. És això falta de memòria o és memòria selectiva?

Com s'estructura el vot local? El vot anti i el vot pro. Les emocions dominen cada vegada més totes les decisions. L'impuls de vot no escapa a esta evolució. Gestionar el nivell de rebuig al teu partit és molt important per a conduir la interacció. En un ajuntament com el de Sagunt has de optimitzar molt bé el teu resultat sense optimitzar el de cap altra força política antagonista. Cada vegada més la decisió de vot s'estructura en una decisió negativa (a qui no vote) per després prendre la positiva (a qui vote). Evitar estar dins de la primera decisió és qüestió de superviència.

La proximitat mobilitza? No, la proximitat sembla desmobilitzar. Els índex d'abstenció superen amb molts els de les eleccions al parlament espanyol. A pesar que les persones que es presenten ens són pròximes, tenim més tendència a passar del tema. Conceptualment és una dada dificil d'entendre tenint en compte la quantitat de capacitat d'influència que es té sobre la institució més pròxima.

Existeix la campanya i la precampanya? La campanya electoral en el món actual ha perdut sentit. Per tant, s'haurà de reestructurar. La pressió mediàtica té una dimensió suficientment sòlida durant quatre anys com per evitar-nos les despeses i el tsunami de misatges de curt recorregut que fomenta la campanya. La campanya de cartell pràcticament despareixerà en estes eleccions. La imatge serà predominant. I veïem quina força manté el component personal i presencial (parlar amb la gent).

Té sentit el programa electoral? Els ciutadans es queixen de l'escàs compliments dels programes. I els partits es queixen de l'escassa lectura dels programes. I totes dues coses són certes. Perquè convergeixen en un mateix lloc. El programa electoral és una institució desfassada. Els partits polítics han de mostrar les seues intencions, valors i actituds. Ara bé, sempre explicant que el món gira massa ràpid i que un programa té una caducitat que no va més enllà d'un any. Intentar anticipar quatre anys en el món actual és inútil. Farien bé de presentar un programa on tres quartes parts estigueren en blanc. I el ciutadà faria bé d'entendre-ho.

El vector identitari resistirà? La incògnita més interessant a dilucidar és saber si el portenquisme com a vector polític resisitirà després de dos expedients tombats i la desaparició de l'èpica del Goigisme. El vector identitari ha estat present sempre, siga de manera latent (CIPS) siga de manera manifesta (SP). Però la seua seua dimensió serà determinant.

Entrades populars d'aquest blog

La derrota ideològica del valencianisme polític

Los niños cebra: cuando la inteligencia se convierte en un problema

La prepolítica