El tripartit. Una proposta des de l'esquerra per a Sagunt.

Ja ha passat suficient temps per trencar l'apassionament d'aquells quatre anys i poder analitzar-los amb racionalitat. En el minut a minut era realment ofegant aquella legislatura. I crec que és injust quedar-se amb un mal record del que va ser una legislatura tremendament important per a la ciutat a pesar que els ciutadans votaren una altra cosa completament diferent. Els fets importants i no la política superficial d'imatge són suficientment eloqüents.
En aquella legislatura es va albirar una proposta d'esquerres per a Sagunt. Realment d'esquerres després de molts anys en que la necessitat de la conjuntura electoral obligava a gestionar des de la dreta. La dreta és freqüentment més realista en les seues possibilitats. Per això sempre parla de gestió. Gestionar és la part de la política que abandona el somni, el projecte, la utopia i qualsevol cosa que no siga conservar la realitat. L'esquerra és bàsicament il·lusió i sense genera il·lusió no hi ha esquerra.
Aquella legislatura va generar il·lusió. Un projecte de ciutat per al futur que la inquisició segregacionista es va encarregar de llançar a la foguera. Ara ja sabem qui tenia raó. Per primera vegada i després d'un resultat electoral  magnífic Esquerra Unida donava el pas d'abandonar la política de testimoni i tacar-se les mans. Havia de prendre decisions i comptava amb un excel·lent equip de gent preparada i compromesa. Al PSOE li tocava dirigir l'orquresta i probablement la figura de l'Alcadesa va ser definitiva a l'hora de gestionar amb molta mediocritat un equip de tres. El Bloc abandonava el seu tradicionl bressol de comoditat de la cultureta i l'educació i entrava en la columna vertebral de l'Ajuntament. Això va molestar els sectors més conservadors que ja els anava bé amb el Bloc situat en un ghetto electoral de cultistes. Per a un partit minoritari haver de prendre decisions majoritàries és un excercici conceptual massa important per obviar-lo.
El grup tenia qualitat per a treballar. Esquerra Unida hi aportava l'avantguarda, el Bloc el trellat i la lleialtat institucional i el PSOE aportava centralitat.
És una legislatura tractada injustament on se senten les bases de la ciutat de la pròxima dècada. On encara quedaven idees i idealistes. Segurament la gent només recorda allò que sortia als diaris d'un mobbing, una vaga de fam, un codi postal. Realment sí però com diuen els liberals d'ara, això no són qüestions centrals de la política encara que decidixquen el vot. El que sí que es feia en el dia a dia era treballar. I molt. I molt bé.
I el temps s'encarregarà de demostrar-ho i d'agrair a moltes persones aquella dedicació.

Entrades populars d'aquest blog

La derrota ideològica del valencianisme polític

Los niños cebra: cuando la inteligencia se convierte en un problema

La prepolítica