L'amor en els temps de la pólvora


De feia uns dies el cor em bategava molt fort. Massa fort. I ja començava a estar preocupat. El meu cor sempre ha sigut un cor tranquil. Molt més tranquil que el meu cap. I com que ja no podia més em vaig decidir a visitar al Doctor Roig. La consulta del Doctor Roig està ací al barri, al mateix barri de Santa Anna.  De vegades no sabem que els millors especialistes poden ser amics nostres.

Aquell dia era un dia de falles. I el cor em bategava especialment fort. Semblava tindre un castell de focs d'artifici dins del meu cos. El Doctor Roig és un especialista en problemes del cor. Em va rebre cordial, com sempre. Em va preguntar per la familia. I jo li vaig preguntar per la seua. Em va fer llevar-me la camisa i em va auscultar. El seu diagnòstic va ser fulminant.

"Vosté té un atac d'amor" em va dir amb veu seriosa. "És greu?" Li vaig contestar.  I ell em va dir "Encara no ho sabem, esperem que la malaltia no s'haja estés en altres parts del cos. Si arriba al cap seria molt perillós. Hi ha gent que ha perdut el cap per amor. Hem de fer-li algunes proves i preguntes".

En arribar a casa vaig teclejar en Google la paraula "amor" i definitivament em vaig preocupar molt més.
Hi havia entrades que parlaven d'amors impossibles. Històries d'amor que no poden ser. Com les de Romeo i Julieta però també com les del PSOE local que ha tingut que eixir-se'n i tornar a entrar al seu propi disc dur per trobar un candidat idoni. També hi ha amors d'anada i tornada com la de Vayà al final de l'estiu. Per un Sagunt a Escena cada vegada amb menys escena i amb menys Sagunt.
Hi ha amors secrets, amors de Wikielaks, on els besos són furtius. I en sabem a poc a poc de les seues converses i missatges a través de les històries del carrer. Estan plens de infidelitats que acaben per trencar l'amor entre segregacionistes i populars i deixen els uns tornant a la mar i els altres intentant pujar a la muntanya.
Hi ha amors platònics com els del Col·lectiu pel Patrimoni per pedres i muralles. Amb molts projectes sòlids com la pedra que acaben topetant amb les muralles institucionals.

Fins i tot els mercats que ens governen entenen d'amor. Perquè hi ha mercats d'amor on pots trobar amor de renda variable que puja una setmana i baixa en un dia  i amor a termini fix que et dóna l'estabilitat que desitjaves. Hi ha fins i tot amor a fons perdut com el de les mares. I lamentablement hi ha desamor sense protecció oficial per a les dones violentament mortes en mans dels assassins del masclisme atàvic .

Hi ha un amors tan profunds com una mina de Xile on cal anar a rescatar els amants de la seua malaltia. Hi ha amors d'estiu que es viuen a l'arena política de Sagunt.  L'arena que tothom sembla voler conservar i ningú no sembla disposat a valorar.
Hi ha també amors fraternals entre germans i cosins germans. Hi ha cosins germans que estan tan a prop que es poden veure en un tren i no-res. I tanmateix hi ha germans que fa temps que no es veuen perquè viatgen per vies estretes que en el seu paral·lelisme mai s'arriben a tocar.
I amors furtius, quasi invisibles de plans amb nom de vocal i cognom polític que han fet que totes les places canviaren perquè no canviara realment res.
I amors interessats que prefereixen regalar trages a pagar impostos.

Hi havia tants tipus d'amor que vaig passar dies sencers davant de la pantalla. Intentant entendre perquè el meu cor bategava cada vegada més ràpid i amb tanta intensitat.

Molt més preocupat vaig tornar a visitar al Doctor Roig la setmana següent. El seu rostre era diferent. Més relaxat. I això em va fer tranquil·litzar-me un poc. Però encara nerviós, sense parar de moure les cames, li vaig preguntar el diagnòstic. És un atac d'amor -va tornar a dir- però és benigne. És un atac d'amor a la terra.

La declaració d'Estat d'Alarma ens va deixar tan alarmats que confonem l'amor amb la còlera. El fum amb la falla. I la pólvora amb el soroll.

L'olor a pólvora m'havia traït, la llum del sol m'havia cegat, la música m'havia deixat sord i l'amor m'havia atacat.

Si et sents com jo i creus que ningú no t'entén, probablement siga perquè enmig d'una mascletà vital continua ja ningú no es para a escoltar el seu propi cor.

Col·laboració per a la Falla Santa Anna.

Entrades populars d'aquest blog

La derrota ideològica del valencianisme polític

Los niños cebra: cuando la inteligencia se convierte en un problema

12 coses útils que poden fer els adolescents confinats