Master en plaques de carrer


Hi ha coses que en un poble normal ningú no mira. A tots els pobles hi ha plaques de carrer de totes les èpoques i colors. El Port de Sagunt is different. Ací has de tindre un master en plaques de carrer.
Durant l'anterior legislatura les plaques de carrer es posaren només en valencià amb excepció d'alguns per diversos motius. Això estava d'acord amb el Reglament d'Ús del Valencià de l'Ajuntament que va ser votat pel 90% dels regidors. Jo no ho haguera fet així. La principal funció d'una placa de carrer és orientar i no desorientar. I alguns metalls i alguns arbres tenen un nom en valencià que ni jo conec. Al Port la Calle Almendro és la Calle Almendro i de la nit al dia dificilment es pot canviar pel Carrer Ametler. I el carrer Sancho el Fuerte (Rei de Castella) no crec que siga necessari canviar-lo per Sanç el Fort en un lloc on els valencianioparlants som minoria i este senyor rei mai no va parlar en valencià.
A més tots sabem que els carrers tenen un nom memoritzat. Per tant, en molts carrers del Port jo ho haguera fet tant en valencià com en castellà. Això no incomplia la normativa perquè "almenys" estava en valencià i permetia l'orientació clara. I a més permetia una certa pedagogia lingüística.
Per tant, la meua proposta particular i personal i no compartida pels meus companys de partit era posar el nom en valencià als nous carrers Per exemple, el Barri dels Vents mai no tingut cap problema i té tots els noms en valencià i ben dificils. La proposta incloïa retolar de manera bilingüe les plaques que s'anaren substituint.
Arribats ací hem de fer un xicotet recordatori. Al Port de Sagunt n'han hagut plaques exclusivament en valencià sempre, exclusivament en valencià sempre i en valencià i castellà sempre. Entenent sempre com a període democràtic. Per exemple, la Plaça 1 de Maig conserva la placa dels anys 80, les primeries de la democràcia, exclusivament en valencià. Però el revisionisme històric segregacionista ignora totes estes coses. La història comença i acaba amb ells.
Tanmateix com era previsible i jo havia anunciat la proposta monolingüe estricta valenciana va generar rebuig. I els segregacionistes això ho fan bé. Agafen una causa i la patrimonialitzen i això esdevé signe d'identitat i punt. No pots fer res.
Per tant, SP y su despliegue de medios va començar a fer campanya pel bilingüisme en la toponímia. Ho va fer substituint una placa simbòlicament que estava només en valencià sense adonar-se'n que just en l'altre costat del mateix cantó hi havia una que estava només en castellà però no va ser substituïda. D'alguna manera ja anaven orientant sobre què és per a ells el bilingüisme.
Arriben al govern i s'arriba a un pacte tan políticament correcte com que tots els carrers del Port es retolaran en les dues llengües oficials. Com que açò és un master els he de dir que no és fàcil fer això. Es requereixen algunes competències històriques i toponímiques. Capacitats totes elles que no tenen els segregacionistes per a desgràcia dels valencianistes del Port.
De manera que si feu un passeig pel Port podreu intentar esbrinar quins són els criteris per posar el genèric en valencià i castellà, l'ofici en valencià o castellà i el nom propi en valencià o castellà. Així sembla que no hi ha arquitectes ni verges. Només hi ha arquitectos y virgenes. Amb la substitució massiva es pretén enviar un missatge subliminal fent servir el blanc i el roig -els colors del segregacionisme- i quan els pillem també inclouen el blau. El disseny minimalista es fa per abaratir l'operació i poder substituir més.
Per això és molt fotuda eixa sensació que se te queda quan veus que substitueixen plaques que estaven en castellà i eren de ceràmica -precioses per cert-. I ho fan per unes noves també de ceràmica. I també exclusivament en castellà.
Com deia Lineker el bilingüisme és un esport d'onze contra onze en el qual sempre guanya el castellà.

PD: I que em perdone Pablo Iglesias per fer servir la seua placa. Ningú no vol convertir-lo en Pau Esglésies. Això sí, vull que tinga una calle i un carrer. Les dos coses.

Entrades populars d'aquest blog

La derrota ideològica del valencianisme polític

Los niños cebra: cuando la inteligencia se convierte en un problema

12 coses útils que poden fer els adolescents confinats