Copyleft: Comparte que algo queda


Este cap de setmana ha sigut singularment virtual. Divendres vam constituir un grup d'Amics de la Pilota Valenciana nascut directament de Facebook. Fa uns mesos es va obrir un grup amb eixe nom i este estiu ha quallat en una grup d'acció real que jugarà a pilota i farà activitats per promocionar l'esport. Podeu obtindre més informació en www.morvedrepilota.blogspot.com.
Crec que envalentonat amb aquesta circumstància estic convençut que existeix la possibilitat de trobar persones que es puguen unir en funció d'interessos possiblement fragmentats però que posat en contradicció dins de la globalitat social constitueixen un vertader pensament col·lectiu. Les xarxes socials permeten el contacte entre persones que mai s'haurien pogut conèixer d'altra forma segurament. I ho fan des de la individualitat cap a la globalitat.
No amagaré per tant que l'obertura d'un grup de facebook per la meua part este cap de setmana manté eixe intenció. Com alguns sabreu estudie Comunicació Audiovisual a la UOC. Això et proporciona el privilegi d'estar a prop de l'avantguarda del pensament. La universitat encara és això. En el meu cas he pres consciència de trobar-me en un moment històric determinant on moltes coses s'han de redefinir i això s'ha de fer a una velocitat impensable fins fa poc. Una d'elles és la propietat intel·lectual. Repensar la propietat intel·lectual significa d'una banda convidar-te a que comparteixques els teus coneixements i creacions de manera gratuïta sempre que això no condicione el teu mitjà de vida. Jo tinc la sort de tindre un treball que em garanteix la subsistència. No tindria sentit que posara sistemàticament preu a la meua creativitat. Compartir és millor que competir.
De l'altre costat està l'altra cara de la moneda: els autors. Ningú negarà el dret dels autors a rebre contraprestacions per les seues obres. Ara bé, caldrà redefinir el dret de propietat intel·lectual, el copyright. I com que la SGAE no té la més mínima intenció de redefinir-lo sinó de perseguir la recaptació, caldrà establir el mecanisme ciutadà tradicional: la desobediència civil. Si puc deixar un llibre a un amic i puc gravar un CD i regalar-lo també puc compartir no sols la meua obra sinó les obres que he adquirit legalment i són meues. La única manera d'aconseguir un nou consens sobre l'extensió del coneixement ara mateix és plantar cara i qüestionar la norma.
Si algú està interessat només cal teclejar copyleft Camp de Morvedre en facebook.

Entrades populars d'aquest blog

La derrota ideològica del valencianisme polític

Los niños cebra: cuando la inteligencia se convierte en un problema

12 coses útils que poden fer els adolescents confinats