Gürtel, el fitxatge més car de l'estiu
Sempre intente mantindre una perspectiva apegada a la meua realitat. Com a observador social intente reflexionar sobre les realitats que no reben atenció habitualment, especialment les del meu poble o les de la meua comarca. En determinats moments pot semblar que no tinc opinió sobre els altres temes. Però els altres temes ja tenen altres pensadors.
La polarització, simplificació i curterminisme que és l’encuny dels nostres dies és la branca que no ens deixa vore l’arbre que no ens deixa vore el bosc. Ahir la causa oberta contra Francisco Camps pel cas Gürtel va ser sobreseïda. Per tant, no hi ha reprotxabilitat penal -d’inici- a rebre regals per part d’un imputat i empresonat empresari al que la Generalitat Valenciana -els meus diners i els teus- li va atorgar més de 7 milions d’euros en negoci en quatre anys.
Fent una projecció històrica de futur no crec que haguera sigut positiu que un president de la Generalitat Valenciana haguera sigut condemnat per regals. A mi no m’agradaria tindre aquesta taca en la nostra història. La reprotxabilitat penal és argumentable si mirem les quantitats relacionades 12.000 euros i 7 milions de negoci. No sembla raonable pensar que per aquesta raó es produïsca aquest negoci. Cal pensar que és per altres motius.
L’ús partidista de la fiscalia de l’estat per part del Govern de Madrid magnifica la meua argumentació. Hi ha algú interessat a vore entrar i eixir d’un jutjat al senyor Camps encara que el preu siga el deteriorament de la dignitat de la institució valenciana més important.
Si la reprotxabilitat penal és argumentable, la indignitat política no ho és. La condemna social s’hauria de produir. Tanmateix guarde poques esperances que això passe conegudes les característiques de l’electorat conservador. Per tant, cal passar pàgina i saber que aquells que tenim un model alternatiu al model del PP hem de vèncer per nosaltres mateixa, per fer les coses bé, per presentar alternatives vàlides, possibles i ilusionadores. No es tracta de dir adéu ningú sinó de donar-nos la benvinguda.
Rebre regals és una cosa habitual en la cultura mediterrània, passa en les empreses, els metges, els banquers. I passa en tots els partits en major o menor mesura. El tribunal no considera acreditada la relació entre els regals i els contractes. No hi ha conexió penal. Però és evident que hi ha un comportament inapropiat, indigne i inadequat del principal actor polític valencià: el seu president. A hores d’ara, qualsevol persona amb un mínim d’interés informatiu sap que va haver regals i va haver contractes. Sense connexió penal però amb connexió política. Lluny de fer pagar una pena electoral el que és necessari és obrir finestres i continentalitzar la cultura política mediterrània, farcida de Berlusconis, Camps, Fabra… Necessitem que els valencians deixem de ser el Levante indignament feliç per oferir noves idees a Espanya, tots a una veu i germans vingau. Obrim les finestres. Que entre la llum. La foscor està durant massa temps.
Des de la meua més intrínseca formació futbolística -la vida és futbol- Gürtel ha sigut el fitxatge més car de l’estiu. Ens ha costat la dignitat política als valencians. I necessitem recuperar-la.

Entrades populars d'aquest blog

La derrota ideològica del valencianisme polític

Los niños cebra: cuando la inteligencia se convierte en un problema

12 coses útils que poden fer els adolescents confinats