El València és més que un club?

Infomigjorn és un recull de notícies que afecten el valencià-català. Es tracta d'una comunitat de newsletter que envia notícies a tots els seus membres. La temàtica sol ser exclusivament lingüística. En el número 144 apareix una notícia sense cap relació lingüística. És una notícia bàsicament centrada en retre un homenatge al Barça rere el seu triomf a la Champions. Resulta estranya l'aparició d'aquesta notícia. No té cap sentit ja que tots els valencianoparlants-catalanoparlants no són del Barça ni tots els del Barça són valencianoparlant-catalanoparlants.
O potser no siga tan estrany.
El Barça ha esdevingut una institució cívica catalana més. Els mecanismes de control social, per tant, actuen per garantir la seua subsitència i la seua dignitat. Si hi ha moments de crisi com en qualsevol institució les altres institucions socials acudixen a salvaguardar el patrimoni cívic de Catalunya. Des d'aquesta perspectiva podem entendre l'aparició en un apartat exclusivament lingüístic d'una carta d'homenatge a jugadors del Barça. Des de la perspectiva de la interacció social de salvaguarda.
Els valencians fa temps que guardarem la dignitat cívica en un calaix. I el València és el nostre estandart de la falla de la indignitat. La història del València de finals del segle XX i principis del XXI circula paral·lela a la del País Valencià. Un país sense estructura cívica sólida que es deixa enlluernar per encantadors de serps vinguts des de l'especulació constructora -no confondre amb el sector de la construcció- . I així els mecanismes de control social fan fallida. La dimissió col·lectiu d'una afició que va vendre la seua dignitat per 700 euros (preu de compra de les accions de Soler) va ser la primera d'una llarga llista de dimissions involuntàries d'un club en suspensió de pagaments cívics des de fa anys. Aquells que deixaren entrar al capità moro que venia a dir-nos el "això ho pague jo" són els culpables de l'actual situació. La imbricació social del teixit cívic social va deixar que el València fera trapezisme financer sense xarxa. Una cosa que mai no passaria al nord del nostre país, comunitat i regne (misteri de la santíssima trinitat onomàstica).
Per això el València mai no eixirà en Infomigjorn a pesar que en la final de la Champions a Milà tots els parlaments que venien amb denominació d'origen València CF es van fer en valencià. No tenim categoria. Algun dia la tindrem?

Entrades populars d'aquest blog

La derrota ideològica del valencianisme polític

Los niños cebra: cuando la inteligencia se convierte en un problema

12 coses útils que poden fer els adolescents confinats