Mestalla començava a parlar en valencià


Arturo Tuzón havia agafat un València en segona divisió i a base d'austeritat, serietat, discreció i treball l'havia posat en primera i intentava tornar-lo als llocs capdavanters. Era una època on ser soci del València era formar part d'una espècie de ONG on participaves de l'obra social de recuperar el patrimoni econòmic del teu equip. Per això en aquella època de Tuzón i com a mesura de transparència es deia en el descans de cada partit quina havia sigut la recaptació. Sempre en castellà. El Valencia CF informa que la recaudación del partido de hoy asciende a la cantidad de... I si era alta tots els espectadors aplaudien. I si no... pensaven que havien de tornar a col·laborar amb la causa el pròxim partit.
Molt prompte el Mr Hyde de l'afició valencianista es va despertar amb un Arturo suelta los duros. Volien a Romario. I sempre hi ha algú disposat a prometre. Arribava Paco Roig.
Paco Roig va fer moltes coses mal que comparades amb les posteriors són cada vegada més relatives. Però va fer algunes coses bé. Tres novetats simbòliques arribaven a Mestalla. Les bandes de música, el pantaló negre... i Mestalla va començar a parlar en valencià.
Va passar amb total naturalitat. La naturalitat de saber que el València està a mig camí de ser l'equip de la ciutat i l'equip de les comarques igual com el Barça és l'equip d'un país.
La naturalitat va deixar pas a l'habitualitat. I en arribar a la final de Milà el speaker del Bayern de Munich va parlar en alemany. I el del València ho va fer en valencià.

Entrades populars d'aquest blog

La derrota ideològica del valencianisme polític

Los niños cebra: cuando la inteligencia se convierte en un problema

La prepolítica