El final de l'aldeanisme?
Una de les característiques de les eixides comunicatives del BLOC en els últims anys és l'absència quasi total de referències a qüestions externes al País Valencià. Es tractava d'un concepte aldeanista de la política on el BLOC no tenia opinió sobre temes estatals, europeus o mundials. Les conseqüències són de sobra conegudes: els fracassos electorals en eleccions no estrictament valencianes. Així s'ha configurat un BLOC apegat a la realitat municipal de cada poble però inservible per qüestions més "importants". Una cosa semblant a determinats fenòmens lingüístics de diglòssia. 


La ponència política coordinada per Albert Girona explica en un article publicat en Levante el dimecres dia 18 de febrer les excel·lències de la refundació. L'article està escrit amb una capacitat de precisió magistral que ja es trobava a faltar en la prosa política valencianista. I una part de l'article -probablement  inadvertida- fa referència al trencament amb la tradició aldeanista. Efectivament, la  ponència es preocupa -fins i tot en determinades ocasions amb massa extensió- de temes estatals, europeus i mundials fent efectiva la seua pretensió de modernització del partit i de la societat valenciana. 


Superar l'aldeanisme local per un aldeanisme global és un repte més dels molts que ha d'afrontar el valencianisme polític per ocupar espais centrals en la societat valenciana.

Entrades populars d'aquest blog

La derrota ideològica del valencianisme polític

Los niños cebra: cuando la inteligencia se convierte en un problema

La prepolítica