Artur Mas "els costos de la no col·laboració entre Catalunya i el País Valencià són inassumibles"


El president de Convergència Democràtica de Catalunya va fer ahir una conferència a un hotel de València on va analitzar "els deures que queden per fer" entre Catalunya i el País Valencià.

Mas va fer un repàs amb una visió global de les complicitats que es podrien establir entre els dos territoris i que generarien sinèrgies que facilitarien el progrés econòmic de les dos comunitats. La conferència va ser organitzada pel Club de Encuentro Manuel Broseta i va ser seguida d'un sopar col·loqui. El parlament del lider de la coalició Convergència i Unió va ser precedit per una presentació del Secretari General del BLOC, Enric Morera, soci de CiU en les eleccions europees que se celebren en juny dins de la coalició Galeuscat.

Una mirada des de Catalunya.

Es notava que el domini de les dades era més propi de Catalunya que no del País Valencià però tot i així Artur Mas va demostrar un ampli coneixement de les necessitats d'infrastructures del corredor mediterrani. Mas va recordar que dos pobles que constitueixen un 20% de la població espanyola sumen el 40% del comerç exterior. Més enllà de llengües i cultures compartides Mas va basar el seu discurs en els "costos inassumibles" de la no cooperació en temes com ara el finançament autonòmic o la cooperació entre els ports del mediterrani. Per al lider convergent "en moments de crisi és on els deures per fer esdevenen inajornables".
En referència als "habituals recels" entre territoris veïns Mas va reclamar racionalitat a l'hora de no "exagerar actituds ni excitar sentiments que segurament existeixen però s'amplifiquen per interessos polítics i mediàtics". En tot moment va mesurar les seues paraules, sabedor que tot allò que puga dir podria ser interpretat en claus que ell no pretenia. Així, va preferir anticipar-se i parlar sobre l'aigua, on sense mullar-se excesivament sobre l'aigua de l'Ebre, va reclamar "un canvi d'escala" i la possibilitat de tindre accés a l'aigua de l'Europa humida".
A la conferència van acudir destacades personalitats del món empresarial i del valencianisme polític de tradició moderada com ara Agustí Colomer, Joan Senent i Josep Vicent Boira, a més de la cúpula del BLOC i membres dels corrents d'opinió més moderats com ara el Bloc de Convergència d'evident inspiració convergent.

Entrades populars d'aquest blog

La derrota ideològica del valencianisme polític

Los niños cebra: cuando la inteligencia se convierte en un problema

La prepolítica