Com gestionar un govern segregacionista i de dretes?

L’experiment de laboratori que suposa el govern de tota la ciutat per una opció separatista ja té alguns primers resultats. Les pròpies declaracions dels seus líders ho confirmen. D’una banda sabem que són molt febles davant la pressió social. El tem de l’ORA ho confirma. D’altra banda sabem que els canvis profunds que es volen fer van més lents del que ells els agradaria. La inèrcia municipal és una força massa intensa. També sabem que intenten mantindre clixes del passat com ara el famós “hemos acabado con diez años de gobierno del Bloc” que com a opció de futur és més prompte feble.
No hi haurà revolució segregacionista. La institució és més forta del que sembla.
El segregacionisme es queda sense arguments sòlids. Contradiccions ideològiques per forçar un govern que conceptualment és un errror. Un partit que defensa el final d’una insitutució no pot ajudar a matindre-la. No és compatible. Per què ho fa? Ho fa perquè sap que cap dels expedients iniciats tindrà èxit. No estan ben preparats ni mantenen una base sòlida.
SP és un partit basat en dos vectors: el conflicte i l’emoció derivada de la imatge. Amb la gestió és possible mantindre l’emoció i la imatge (dos cavalgades, concentrar actes al Port) però el conflicte és més dificil. De moment, ja fa temps que no ha eixit cap informatiu dels que eren habituals dels segregacionistes incitant a la revolució segregacionista. I si n’ha eixit algun ho ha fet per fer propaganda del que ells consideren èxits. Sense conflicte no són res. La gestió no els aporta valor afegit a un sector de població acostumat a l’agitació. Plantejar problemes era fàcil. Resoldre-los no tant.
Si la interacció de partits es basa en la gestió el fenomen segregacionista es redimensionarà davant la dececpció de les persones que esperaven un canvi de dalt a baix. En esta interacció hi ha determinats partits que tenen una especial responsabilitat. El BLOC és possiblement la peça més important. Si el BLOC aconseguira no interlocutar directament, no establir diàlegs de confrontació i polarització, no crear vectors de conflicte emotiu, el globus del segregacionisme podria desunflar-se o fins i tot explotar.
Potser no siga l’opció més rendible electoralment. Però és l’opció més saludable per a la democràcia d’esta ciutat.

Entrades populars d'aquest blog

La derrota ideològica del valencianisme polític

Los niños cebra: cuando la inteligencia se convierte en un problema

12 coses útils que poden fer els adolescents confinats