Les quotes participatives


L'equilibrisme és una de les metàfores més típìques de la política. Alguns lideratges polítics febles es basen al joc d'aquells mags dels anys 80 que feien girar plats sense parar al mateix temps. La magia consistia a evitar que cap plat caiguera a terra i es trencara. Tots els plats havien de girar constantment sense caure. El lideratge polític del BLOC s'ha entés des de la caiguda de Mayor com un joc de magia i plats que no cauen. Així, l'Executiva Nacional del BLOC està constituida per més de vint persones. Pràcticament una per cada comarca. I aquest va ser el disseny deliberat i premeditat. Un equilibri territorial. El punt de partida de la representativitat volia portar al punt de partida del control. Una persona a cada comarca significava controlar totes les comarques.
Com a joc de rol de pacificació no és mala estratègia a curt termini. El problema és que un òrgan executiu executa poques coses quan ha d'escoltar tantes opinions i contentar a tanta gent. Decidir és prioritzar. Decidir també és excloure. No hi ha cap altra manera de decidir. Una decisió elimina les altres alternatives. Una nit podem anar a sopar o podem anar al cine. Anar al sopar i al cine complica les dues faenes.
Una amenaça important per al BLOC seria caure de nou a la mateixa trampa i pensar que en temps de crisi -i el BLOC té una crisi encara que siga invisible, si més no en el seu caràcter sociològic de crisi de disens- és possible sobreviure només flotant. És necessari trobar un bon timonel i no més de deu remers per anar algun lloc. Si hom pensa que vint-i-cinc coordinadors i tres remers poden sobreviure a una tempesta està molt equivocat. Si hom pensa que una orquestra pot tindre quinze directors i només cinc músics s'equivoca. Amb funcions determinades l'engranatge funciona molt millor.
El BLOC necessita un equip ideológicament cohesionat, organitzativament creatiu i políticament experimentat. Tot saben que l'experiència és només una llum que portem a l'esquena i il·lumina allò que hem fet i no allò que anem a fer.

Entrades populars d'aquest blog

La derrota ideològica del valencianisme polític

Los niños cebra: cuando la inteligencia se convierte en un problema

La prepolítica